HTML

Amiről írok

Online szerkesztőként, újságíróként és tartalomfogyasztóként véleményezek mindent, ami a médiával kapcsolatos, vagy épp fontosnak tartok a techen belül.

Követési távolság

Aki a blogot írja

Friss topikok

  • pabblo: @Ubuntufan: a kedves blogger örülne, ha valaki fizetne a véleményéért, de nem teszik :) viszont a ... (2013.12.13. 14:42) Hellószia, Spotify
  • pabblo: @¿Qué tapas hay?: igen, át is fogalmaztam kicsit, hogy ne legyen kétértelmű a mondat :) (2013.12.11. 14:06) Ezt így kell csinálni
  • Gery.Greyhound: @Gera: Egyetértek. Sok "mobilra optimalizált" oldal a 10 évvel ezelőtti WAP-korszakot idézi, miköz... (2013.11.25. 14:53) Mobiloldalra fel!
  • Vajda Gábor (Gabor_V): Használj szöveges böngészőt, mint a Lynx, "normális" böngészőn kapcsold ki a javascriptet, pláne h... (2013.11.22. 17:36) 3 tipp, hogyan spórolj a mobilneteddel
  • pabblo: @ZF2: az a baj, hogy az előlap cseréje jóval bonyolultabb, de fóliával kivédhetők az apróbb károso... (2013.11.22. 12:53) Önmagát gyógyítja az LG legújabb okostelefonja

A "privi?" után a második leggyakoribb kérdésként hangzott el a különböző chatszobák forgatagában a varázslatos három betű: "msn?" Talán csak az érti meg igazán, mit is jelentett az embernek a Windows Live Messenger, aki még jóval a Facebook előtti korban kezdett el netezni, és aki a fenti két kérdés között ismeri az összefüggést. A többiek számára pedig csak egy hír: végleg megszűnt az MSN.

130405_msn.jpg

Persze a döntés teljesen érthető, hiszen a G-talk-ok és Facebook Messengerek korában már egyre kevesebben használták ezt a chatszoftvert, így csak idő kérdése volt, mikor zárják be a boltot. A Skype-ra való átállásban viszont én nem bízok annyira, mint amennyire a tulajdonosok, a maradék felhasználót ugyanis sokkal inkább a nosztalgia, mintsem a célszerűség tartotta a szoftvernél. Az MSN nemcsak márka, de igazi trend is volt, a Facebook és a Google fejlesztéseivel viszont egyre jobban kiütközött az a hátránya, hogy nem egy webes szolgáltatásról van szó, hanem egy különálló programról. Persze a Skype ettől még a világ egyik legnépszerűbb szolgáltatása marad, de az egykori MSN felhasználókat ezentúl nem sok minden köti majd a böngészőn kívüli világhoz - már ami a chatelést illeti.

Mindettől függetlenül persze hatalmas kár az MSN-ért, mert tényleg egy generációnak fűződik hozzá több-kevesebb meghatározó élménye. MSN-en szakítani a második legnagyobb bunkóságnak számított az SMS után, a Facebook előtti korban pedig egy társkereső oldalnál ha valaki már eljutott egy MSN címig, akkor nagyjából sínen is volt az ismerkedés. De nem is kell olyan messze menni, mert még az iWiW korában sem volt sokkal különb a helyzet.

Voltak persze változtatások és zsákutcába jutott fejlesztések is: a kezdetben egyszerű, letisztult hangulatjelekkel induló program vadhajtásaiban rengeteg csillogó elem jelent meg, a legelszántabbak pedig szinte minden betűjükhöz hozzárendeltek egy-egy ilyet, ami rendkívül idegesítő tudott lenni. Mindezek mellett viszont a végsőkig szerethető volt, és most, hogy vége, egy nagy űrt hagy maga után - persze nem piaci értelemben. Én személy szerint annyit mondanék csak: köszönöm szépen, MSN.

(A poszt megjelenésével egy időben nálam még működik, bár a bejelentkezés után egy nagy ablakban hívja fel a figyelmemet, hogy Skype lesz belőle.)

Címkék: chat msn

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://it-vilag.blog.hu/api/trackback/id/tr545196359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sword 2013.04.06. 10:16:03

Nem tudom megítélni, hogy mennyire kár érte. A dolgok gyorsan változnak körülöttünk és amennyire meghökkentő elsőre, olyan hamar meg is szokjuk az újat. Évek óta nem használom, pedig belegondolva anno facebook helyett az msn-en lógtam órákat. Sok futó ismertségből lett barátság, illetve sok meglévő barátommal kommunikáltam így órák hosszat. Csomó szép emlék. Valahogy ,ég sem érzem, hogy veszteség lenne.

BlogElla · http://blogella.blog.hu 2013.04.11. 11:40:02

Érdekes, hogy évek óta nem használtam az MSN-t, leginkább a már említett csilli-villi szarság miatt, ami miatt alig bírtam kisilabizálni, hogy ki és mit akar írni, illetve a csetszobák farokverői mindig msn-en akarták nekem, "kamba" kicsapni, érdekes, hogy nekik nem volt Skype-juk, amit én azért szerettem jobban, mert mindig is jobb volt a hívásminősége az MSN-nél, most, hogy olvastam, hogy megszűnik mégis nosztalgiát és kis szomorúságot érzek a program iránt. Jó írás volt, meghatódtam.
süti beállítások módosítása