HTML

Amiről írok

Online szerkesztőként, újságíróként és tartalomfogyasztóként véleményezek mindent, ami a médiával kapcsolatos, vagy épp fontosnak tartok a techen belül.

Követési távolság

Aki a blogot írja

Friss topikok

  • pabblo: @Ubuntufan: a kedves blogger örülne, ha valaki fizetne a véleményéért, de nem teszik :) viszont a ... (2013.12.13. 14:42) Hellószia, Spotify
  • pabblo: @¿Qué tapas hay?: igen, át is fogalmaztam kicsit, hogy ne legyen kétértelmű a mondat :) (2013.12.11. 14:06) Ezt így kell csinálni
  • Gery.Greyhound: @Gera: Egyetértek. Sok "mobilra optimalizált" oldal a 10 évvel ezelőtti WAP-korszakot idézi, miköz... (2013.11.25. 14:53) Mobiloldalra fel!
  • Vajda Gábor (Gabor_V): Használj szöveges böngészőt, mint a Lynx, "normális" böngészőn kapcsold ki a javascriptet, pláne h... (2013.11.22. 17:36) 3 tipp, hogyan spórolj a mobilneteddel
  • pabblo: @ZF2: az a baj, hogy az előlap cseréje jóval bonyolultabb, de fóliával kivédhetők az apróbb károso... (2013.11.22. 12:53) Önmagát gyógyítja az LG legújabb okostelefonja

Érdekes infografikát készített a mashable.com a vásárlási szokásokról - pontosabban arról, hogy az okos kütyük, valamint a közösségi oldalak milyen hatással vannak erre. Az eredményt a számok alapján megdöbbentőnek is lehetne nevezni, de inkább használnám rá az elgondolkodtató jelzőt, főleg azért, mert ez egyértelmű üzenet: a fogyasztói cikkeket előállító cégeknek, vagy a szolgáltatást kínáló üzleteknek gyorsan át kellene gondolniuk a marketing stratégiájukat.

online_vasarlas.jpg

Kiderült, az okostelefont használók mintegy 64 %-a szokott online vásárolni a készülékével, idén pedig az összes vásárlót tekintve mintegy 167 millióan, átlagosan 1800 dollárt, vagyis a jelenlegi árfolyamon számolva több mint 400 ezer forintot költöttek fejenként. Emellett a Facebook felhasználók extrém aktív vásárlóknak számítanak, 60 %-uk ugyanis megosztja véleményét egy adott termékről vagy szolgáltatásról, ha előtte ajánlották, vagy esetleg költöttek is rá. A twitterezőknek pedig közel a 40 %-a szokott termékeket keresni az oldalon.

A világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi cégének, a Walmart-nak a Facebook oldalán mintegy 20 millió lájk született, emellett pedig körülbelül 1 millióan beszélnek az oldalról. A Starbucks Twitteren (is) erős: a @Starbucks és a @StarbuckStore mintegy 2,8 millió követőt számol. A statisztikából persze a Google+ szolgáltatás sem maradhat ki: a Samsungot 779 958-szor +1-ezték.

A vásárlások több mint a felére van hatással az, hogy mások hogyan véleményeztek egy adott terméket vagy szolgáltatást, és a vásárlók pedig a legtöbbre az interaktivitást tartják. A jóslatok szerint pedig jövőre a vásárlások mintegy 53 százalékára lesz hatással az internet, akár online, akár offline tesszük ezt meg. Ez azt is jelenti, hogy a print lapok, televíziók és rádiók egyre jobban kiszorulhatnak a hirdetési piacról, a helyüket pedig a közösségi oldalak, videómegosztók és internetes tájékoztatók veszik majd át. A legfontosabbá az élmények megosztása válik.

Az okostelefont használók egyelőre lemaradásban vannak, bár közel harmaduk még így is az eszközén keresztül keres leárazásokat, így nézi meg a véleményezéseket, vagy nézi meg a kiválasztott bolt adatait. Nem árt tehát, ha a marketing stratégiába nem csak a weboldalakat, de azok oksotelefonra optimalizálását, és az alkalmazásokat is számításba veszik.

A számokból tisztán látszik, hogy a jövő a közösségi oldalak és kvázi a közösségi vásárlás irányába megy el, és ha a hazai cégeket nézzük, akkor hatványozottan igaz: mielőbb lépni kell, mielőtt a konkurencia megtenné. Talán nem túlzás azt állítani, hogy itthon még gyerekcipőben járnak az ilyen irányú fejlesztések, egy-két nagyobb céget leszámítva nemigen találkozunk erre kalibrált stratégiával.

Persze maga az oldal nem minden, azt használni is tudni kell. De ez már egy másik probléma.

Címkék: marketing vásárlás facebook twitter

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://it-vilag.blog.hu/api/trackback/id/tr144815411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása